Totalul afișărilor de pagină

13 mai 2012

Apa florala,hidrosol,hidrolat

Pretioasa apa parfumata este cunoscuta sub toate trei denumirile.Beneficiile ei au fost cunoscute inca dinaintea descoperiiri utilizarii uleiurilor esentiale.Pana in Evul Mediu,producerea apelor pretioase din plante prin distilarea materialului vegetal era un scop in sine,foarte putina atentie se dadea uleiului esential rezultat.
Astazi hidrolatul  este un produs secundar rezultat in urma extractiei uleiului esential din plante aromatice.Acesta se obtine prin procesul de distilare cu vapori a plantei proaspete .In urma distilarii se obţin două produse: uleiul esenţial si apa florala. Principiul distilării cu vapori este simplu: vaporii de apă obtinuţi prin fierberea plantelor se încarcă cu substanţele plantelor respective după care se transformă în hidrolat prin condensare. Substanţele care nu sunt solubile în apa se separă şi formează uleiul esenţial. Apa rezultată este un hidrolat şi conţine în medie 2-3% micro molecule de uleiuri esenţiale.Hidrolatul are proprietati similare uleiurilor esentiale insa este  mult mai putin concentrat,iar PH-ul  cuprins de regula intre 5 si 6 il fac ideal pentru ingrijirea pielii.
Ati putea fi surprinsi sa aflati ca multe din apele florale de astazi sunt realizate din compusi sintetici si nu au nicidecum proprietati de vindecare sau infrumusetare.Altele sunt produse prin reconstituire prin adaugarea de ulei esential sau absolut in apa prin dizolvarea lor in alcool sau in  alt solvent de dispersie.Acest lucru poate parea perfect acceptabil din moment ce contine uleiul esential si are un parfum placut similar unui hidrolat adevarat .Cu toate aceste acestui tip de produs ii lipsesc bogatia de proprietati  de vindecare vitala, prezente intr-un hidrosol adevarat.
Hidrosolul adevarat  contine ca o holograma, matricea  plantei, sufletul , esenta ei in fiecare picatura.
Pentru ca nu mai vreau fake-uri,am hotarat ca trebuie sa imi prepar propriile hidrolate,din plante proaspete,culese  chiar de mine din flora spontana acolo unde este posibil(lavanda cu siguranta nu o sa o gasesc in flora spontana),din zone nepoluate.Hidrolatul din imagine este cel de musetel, matricaria chamomilla.

Cu un procent ridicat in chamazulene si alfa bisabolol,cred ca este mult mai bogat decat  apa de musetel din comert.Pelicula uleioasa  albastra de deasupra contine chiar acele chamazulene cu proprietati antiinflamatorii si antiseptice cu totul deosebite si care din apele comerciale sunt extrase separat.Hidrolatul a fost extras ca si produs principal,uleiul esential ce pluteste deasupra nefiind separat.
Probabil urmatoarea voastra  intrebare este cum am obtinut acest hidrolat.Cu metoda clasica de introducere a unui bol mai inalt in recipientul in care fierb plantele, cu un capac rece deasupra pentru recondensare, nu poti obtine o cantitate rezonabila si uleiurile esentiale adera la peretii vasului  sau pe capac asa ca nu este o solutie.
Solutia este distilatorul.Neaparat din inox pentru ca uleiurile esentiale reactioneaza cu orice alt metal (cupru,alama,aluminiu etc)si pot forma compusi toxici.

Distilatorul are un recipient separat din sita in care se pun plantele.In vasul de dedesupt se pune apa dupa care se pune instalatia pe o sursa de caldura ca apa sa fiarba.Vaporii trec prin plante si antreneaza toate substantele hidro si lipo solubile din acestea care mai apoi se recondenseaza si sunt colectati pe o conducta cu sistem de racire.
Lichidul rezultat este hidrolatul.Uleiul esential pluteste ca o pelicula deasupra,fiind mai usor ca apa.In functie de planta distilata se gaseste in cantitate mai mica sau mai mare.Aroma hidrolatului poate fi usor diferita de cea a uleiului esential ,este mai discreta si cumva mai ierboasa.
                                                                 
Hidrolatele vor fi ambalate imediat dupa distilare in sticla ambra  si vor fi tinute la temperaturi sub 10 grade ,ferite de lumina,pentru a-si pastra proprietatile intacte.Vor fi  facute doar din plante proaspat culese pe masura ce apar.Deja cel de menta si cel de musetel sunt preparate si vor fi in curand pe Breslo.

Abia astept sa infloreasca trandafirii de damasc si lavanda,doua din preferatele mele.

2 comentarii:

  1. ce dragut...dar de unde ai gasit acel distilator?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu l-am achizitionat din Italia,este special pentru distilarea plantelor.Poate fi folosit si un distilator clasic de laborator(neaparat sa fie din inox) insa e posibil sa nu aiba acea sita in care se pun plantele.

    RăspundețiȘtergere