Totalul afișărilor de pagină

12 ianuarie 2012

Alfalfa

Includerea in dieta zilnica a suplimentelor nutritive a devenit o necesitate.Hrana procesata excesiv si plina de aditivi chimici nu mai asigura necesarul zilnic recomandat de substante nutritive.
Alfalfa a fost inclusa de curand de nutritionisti pe lista celor 12 superalimente si numita hrana verde a mileniului III.

Numele este derivat din termenul arab al-fal-fa, ce inseamna„tatăl tuturor alimentelor"
Este foarte putin cunoscuta la noi ca si planta medicinala,si mai putin folosita ca si supliment nutritiv.
Daca cercetam putin ce se afla in spatele numelui exotic de pe flaconul cu capsule constatam cu surprindere ca este vorba de banala lucerna,care poate fi procurata din productia autohtona( a se citi direct din camp) la pret infim.
Este printre cele mai bogate plante in vitamina A.Fiecare gram de lucerna contine 8.000 U.I. de vitamina A, respectiv 20.000-40.000 U.I. de vitamina K, care protejeaza impotriva sangerarilor si ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange. De aceea lucerna este recomandată în tratarea ovarelor polichistice sau dismenoree, dar și persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală.Vitamina K se gaseste in foarte multe frunze verzi insa este gasita in cantitati foarte mari in lucerna si este indispensabila in tulburarile de coagulare a sangelui dar are si efecte binefăcătore asupra structurii osoase și sistemului cardiovascular. Intervine în metabolismul calciului,insa este utilă și pentru sănătatea arterelor, venelor și inimi.
Lucerna este o sursa importanta de vitamina B6 si vitamina E, contine o cantitate suficienta de vitamina D, calciu si fosfor.
Saponinele continute inhiba cresterea colesterolului rau cu 25% si au in acelasi timp efect antifungic.
Este o sursa foarte bogata de clorofila,care, se stie ca este un dezodorizant natural.
Lucerna contine toți cei 8 aminoacizi esentiali pe care organismul uman nu-i poate produce, fiind nevoit să-i preia din alimente.
Conţinutul de proteine din lucernă este printre cele mai ridicate dintre toate plantele: şi anume, 18,9%. Laptele contine doar 3,3%, grâu, 13,8%, ouă, 13,1% şi carne de vită. 16,5%.
Mai mult, în frunzele de lucernă se găseşte aşa-numita “vitamină U‘‘ulcus, vitamina anti-ulcer,care ajuta la reinnoirea mucoasei lezate a stomacului si, in general, a aparatului digestiv.
Alfalfa este o sursa excelenta de fitoestrogeni,ce joaca un rol crucial in
tratarea simptomelor menopauzei.Ei lupta impotriva depresiei,modificarilor de dispozitie,trateaza durerile de cap si bufeurile,mentin densitatea osoasa prevenind astfel instalarea osteoporozei.
Antioxidantii continuti de lucerna combat radicalii liberi prevenind imbatranirea prematura.
Este un diuretic eficient,cu efecte deosebite in eliminarea retentiei de lichide.
Are un puternic efect alcalin asupra organismului.
Desi are o mie de proprietati are si cateva contraindicatii.
Deoarece contine in cantitati mari vitamine liposolubile, iar acestea spre deosebire de cele hidrosolubile se acumuleaza, este permisa administrarea continua a lucernei doar 2-3 luni, dupa care trebuie sa se faca o pauza de cel putin o luna.
Nu este recomandata femeilor insarcinate,celor care sufera de boli autoimune si celor care fac tratament cu anticoagulante.
Se poate consuma sub forma de ceai,pulbere,tinctura sau seminte germinate.

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru toate articolele tale interesante si utile!
    Tocmai te-am recomandat la toate prietenele mele!
    Sa se vada ca se poate si altfel!
    Cecilia

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cecilia!,multumesc pentru felicitari si pentru recomandare.
    Da,se poate, cu putina vointa si putin interes pentru ce mancam si ce punem pe piele.Pentru unii e o revelatie,pentru altii o trecere lenta spre natural,si desi e un drum plin de obstacole,sanatatea merita orice.
    Ma bucur ca pot sa impart cu voi,cititorii blogului tot ce am acumulat de-a lungul anilor si daca macar unei singure persoane ii este de folos,eu sunt multumita.

    RăspundețiȘtergere