Totalul afișărilor de pagină

28 octombrie 2011

Coaja de nuc,colorant natural pentru par

Sub denumirea generica de henna,gasim in comert diverse combinatii de plante colorante pentru par.
Henna ,nuanta saten nu este altceva decat coaja verde exterioara a nucii,uscata si macinata.


Coaja de nuc aplicata sub forma de pasta este un tratament extraordinar pentru par : revigoreaza pielea capului ,fortifica parul si ii confera reflexe castanii-aramii . Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C ,de 40 ori mai mult decat sucul de portocala si de 10 ori mai mult decat cel de lamaie. Contin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le confera proprietati terapeutice deosebite.Au actiune antiseptica, emolienta si regeneratoare asupra parului. Sunt recomandate pentru intarirea firului de par si pentru prevenirea caderii parului. De asemenea, au proprietati astringente, fiindu-le de folos in special persoanelor cu parul gras sau tendinta de ingrasare.De asemenea sunt foarte utile pentru cei care au eczeme pe pielea capului sau matreata excesiva.

Atentie!!!
Unele persoane sunt alergice la compusii din coaja de nuc.Daca vreti sa incercati sa va preparati vopsea sau tratamente capilare pe baza de coji de nuc, faceti un test prealabil pe o suprafata mica de piele.Daca in 24 de ore nu apar modificari la nivelul epidermei inseamna ca o puteti folosi

Pasta coloranta pentru par se prepara relativ usor.
100 de grame de pulbere se amesteca cu apa calda,putin suc de lamaie sau otet,o lingurita de ulei hranitor,se amesteca totul ,se lasa jumatate de ora dupa care se aplica pe par.Atentie:se folosesc manusi pentru ca pateaza.In acest mod se obtin reflexe castanii-aramii pe parul de culoare blond mediu,castaniu deschis si castaniu mediu.Parul negru sau castaniu inchis,capata doar o stralucire frumoasa si doar o usoara tenta aramie,actionand mai mult ca un nuantator usor.
Nu acopera bine firele albe.
Pentru nuante mai pronuntate se poate combina cu henna.

O reteta mai elaborata dar care coloreaza mult mai bine este obtinuta prin relizarea unui decoct foarte concentrat ce se adauga pe par 10-15 zile la rand,rezultatul fiind o vopsire mai intensa si de durata.
Cum se obtine:100 de grame de pulbere din coji de nuca la care se adauga un varf de sare grunjoasa se opareste cu 200 de ml de apa clocotita si se lasa la macerat 3 zile.
Dupa 3 zile se adauga 500 ml de apa si se pune la fiert aproximativ 4-5 ore la foc mic,intr-un vas metalic de preferinta(compusii de fier actioneaza ca si mordanti in obtinerea de nuante mai intense,un vas de tuci ar fi foarte bun),fara capac pentru a se putea evapora apa.Dupa ce au fiert aproximativ 4-5 ore se strecoara bine printr-un tifon,presand amestecul pentru a se extrage tot lichidul,si se pune la fiert din nou pana ajunge la la un sfert din volumul initial,adica sa ramana 125-150 ml de lichid.Lichidul obtinut se lasa o saptamana la frigider timp in care se agita zilnic.
Abia acum am obtinut un extract din coji de nuc veritabil colorant.
Colorantul se aplica pe par ca si o masca.Dupa samponare si clatire se aplica pe par(cel mai bine si comod cu un recipient cu pulverizator)se lasa 15 minute dupa care se clateste.Poate fi aplicat de fiecare data dupa spalarea parului,actioneaza ca si un tonic capilar,mentine vie si proaspata culoarea parului,combate eficient matreata.
Decoctul se poate mentine la frigider pana la o luna fara a se deteriora, timp in care poate fi folosit dupa fiecare spalare .
Pentru cine este curios si vrea sa experimenteze,gaseste pulbere de nuc in magazinul meu de pe Breslo.

4 comentarii:

  1. Oameni buni, Mediasul e in Jud. Sibiu nu Mures multumesc mult. ps aveti produse super wow

    RăspundețiȘtergere
  2. ceva pentru colorarea parului saten in aramiu exista???

    RăspundețiȘtergere